10 Eylül 2015 Perşembe

Atatürk ve Coco Chanel

          Heyecan olmasın, anlatacağım şey bir büyük komutan ile ünlü modacı aşkı değil. Pek bilinmese de, Atatürk'ün emri ile 1930'ların balo kıyafetleri ve ordu üniformaları Coco Chanel tarafından tasarlanmıştır. Zaten örneğin 10 Kasım'da Atatürk'ün tabutu etrafında nöbet tutan generallerin üniformalarına bakılırsa bunların bir sanatçı elinden çıktığı fark edilebilir.
image
              Peki bu basit bir lüksten mi ibarettir? Elbette mesele sadece marka giyinelim mantığıyla açıklanacak kadar basit değil. Bir ordunun görünümü çok önemlidir. Bu görünümün temel taşını da başta generaller ve sonra subaylar oluşturur.
             Örneğin propaganda ve psikolojik yönlendirme yöntemlerinin ustası olan Nazi Partisi de SS ve Wehrmacht (Alman Ordusu) üniformalarını Hugo Boss'a tasarlatmıştır. Öyle ki bir SS pardösüsü bulsanız, armalarını söküp günlük kullanabilirsiniz, o kadar da şıktır. Bunun yanında ceketler omuz takviyeli ve dar kesimlidir. Tüm bunlar askere güçlü bir görünüm verir. Yine pantolonun içine koyulduğu bir çizme üniformayı tamamlamaktadır. Diğer ordularda ise çizme yoktur ve aşağıya kadar sarkan pantolon ayakkabı ikilisi o görüntüyü vermez.
(Hugo Boss imzalı Alman üniformaları) 
image
(Altta görüldüğü üzere Hugo Boss bu tasarımlarda kullandığı pek çok çizgiyi hala yeni tasarımlarında muhafaza ediyor. Ceket ve pardösü tasarımlarında da sık sık eski dönem üniformalarına benzediği gerekçesiyle eleştiriliyor. Genelde bu eleştiriler de Boss imzasının sonundaki iki s'yi SS yıldırımı şeklinde yazmakla yapılıyor.)
image
           
            Coco imzalı Türk üniformalarında da çizme başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Ne yazık ki günümüzde özellikle subay kıyafetleri bir nebze iyi olsa da er, erat üniformalarımızda aynı başarıyı bırakın, yakınını bile göremiyoruz. Gerçekten o açık renkli garip üniforma, orduya Pakistan Ordusu görünümü vermiş durumda. Umarım dönülür bundan.
(1938, çizme üniformayı başarılı şekilde tamamlamış. Ne yazık ki 10 Kasım günü dışında fotoğraf bulmak çok zor.)
image
               Son olarak psikolojik yönden bahsedelim. Bu üniformalar ordunun verdiği imajın temelidir dedik. Hugo Boss dokunuşlarının Alman ordusunun yenilmezlik efsanesine katkısı tartışılamaz. Bu kabul gören bir şeydir. Çünkü üniformanın verdiği mesajı hem onun içinde savaşan asker, hem o üniformadan korkan düşman hem de o üniformaya itaat eden işgal altındaki sivil hisseder. Bu sebeplerden dolayı ben üniforma tasarımının ciddi bir mesele olduğunu ve mümkün olan en iyi profesyonellere yaptırılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.    

2 yorum:

  1. allgemeine-ss birliklerinin siyah üniformaları gerçekten çok karizma duruyor fakat savaş alanında birliklerinizi bu şekilde donatamazsınız.kamuflajlı üniforma giymek zorunda kalırsınız.bildiğiniz gibi allgemeine-ss cephe gerisi çalışan polis benzeri birlikti.fakat savaşan waffen-ss ve wehrmacht askerleri daha az karizma gözüken arazinin şartlarına göre değişen desen ve renklerde kamuflaj giymek zorunda kalmıştır.modern askeri doktrin askerinin görünmesini zorlaştırmak üzerinedir.(çöl kamuflajı, orman kamuflajı vs.)
    linkte waffen ss kamuflajı örneği vardır.
    https://www.google.com.tr/search?q=waffen+ss+camouflage&biw=1152&bih=753&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBkQsARqFQoTCPWYyM_2mcgCFctcLAodgGYEDw#imgrc=GRqBzj9M76RJPM%3A

    tsk'nın şu anki kamuflajını aselsan tasarlamıştır(dikkat! kesimi değil deseni).eski amerikan woodland kamuflajına göre askeri kamufle etme bakımından daha başarılıdır.
    sizin subaylarda bahsettiğiniz tören üniforması sanırsam.erlere tören üniforması vermek çok maliyetli olur.subaylarda arazide tören üniforması giymez kamuflaj giyer.
    https://www.google.com.tr/search?q=subay+%C3%BCniformas%C4%B1&biw=1152&bih=753&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIlueirvuZyAIVx-gsCh1Ozw_v#imgrc=c8g-iMLIwnVM_M%3A
    karizma gözüksede bu yalnızca törende kullanılır;
    https://www.google.com.tr/search?q=subay+%C3%BCniformas%C4%B1&biw=1152&bih=753&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIlueirvuZyAIVx-gsCh1Ozw_v#imgrc=1HNWfxlM2xdBVM%3A

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmak istediğimi tam anlatamamışım sanırım. Bahsettiğim zaten subay ve subay tören üniformalarıdır. Elbette subaylar bu üniformalarla arazide eğitim, savaş gibi koşullara girmezler.

      TSK'nın yeni piyade kamuflajlarının eleştirdiğim noktası piyadeye de subaylar gibi eğitim dışında kullanılacak üniformalar verilmesi değil. Kamuflajların, yeni nesil dijital kamuflajların pek çok örneği var Dünya'da. ABD'de bir değişim içerisinde bu açıdan. Sadece bizimki bakıldığında Pakistan ordusu gibi durmuş diyorum. Amacı açısından çok başarılı olabilir lakin görsel tasarım kısmı güzel olmamış. Öznel bir fikir sadece.

      Sil