İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Herkese Bir Reichstag Yangını Lazım

              Provokasyonlara dikkat deyip duruyoruz bu aralar, öyleyse şu aşamada Reichstag Yangını olayını hatırlamakta fayda var. Bu yangının ardından Hitler aradığı bahaneyi bulmuş, Hindenburg'a anayasanın kişi özgürlüklerini kapsayan maddelerini askıya alan bir metin imzalatmıştı.
              Bu metne göre tüm haberleşme devletin denetimine alınıyor, sebepsiz ve sınırsız göz altıların yolu açılıyordu, çok daha uç noktada ihlaller de vardı. Daha sonra Almanya'da NSDAP (Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi)  dışındaki tüm partilerin seçim çalışmaları yasaklandı, çalışmaları durduruldu. Devlet başkanlığı (cumhurbaşkanı) makamı ile şansölyelik (başbakanlık) makamları birleştirildi ve Hitler tek adam haline geldi.
                Sonuçta başlayan tasfiye ile birlikte parti içi muhalefete suikastlar da dahil pek çok siyasi faili meçhul cinayet gerçekleşti ve muhalifler siyasi toplama kamplarına alındılar. Daha önce Almanya gibi şairler ve düşünürler ülkesi olarak adlandırılan bir ülkede böyle bir şey olamayacağına inanan bir gazeteci, toplama kampından içeri girerken dikenli tellere bakıp, “ Ne oluyor böyle, burasıda neresi?” diyordu..
                Sıradışı bir olay da, NSDAP her zaman SA birlikleri ile beraber yürümüştü. Partinin milis gücüydü adeta bunlar. Fakat nedense sonra yolları ayrıldı, SA'lar hain ilan edildi, bahsettiğimiz tasfiye döneminde Ernst Röhm dahil tüm önderleri öldürüldü. Yerlerini siyah ceketli SS örgütü aldı. İstihbarat SS çevresinde tekrar örgütlendi. Hitler SA mensubu gençlere, sizin art niyetli olmadığınızı biliyorum fakat liderleriniz bana suikast planlıyordu diyerek onları kazanmaya çalıştı, birçoğu resmi Alman ordusuna alındı. Gerçekten ilginç bir benzerlik, zira SA içinden bir grup insanın, Hitler ve partisinin İngiltere başta olmak üzere birçok yabancı devlete ekonomik ayrıcalıklar verdiğini gösteren belgeleri dönemin araştırmacı gazetecisi Fritz Gerlich'e sızdırdığına dair belgeler de var. Fritz Gerlich Yukarıda bahsettiğimiz Uzun Bıçaklar Gecesi adlı tasfiye hareketinde Dachau Toplama Kampı'na götürülerek öldürülmüştür (1934). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder