İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Tarihten Hatırlatmalar

              Mussolini… Mihver Devletlerin ikinci adamı. Adolf Hitler'in hocası, faşizmin kurucusu İtalyan diktatör. Bu ara tarihte başka ülkelerde olanlardan örnekler vermek modayken, bakalım 1945'de İtalya'da neler olmuş.
(Halk Mussolini'yi coşkuyla selamlarken)  
image
          Başa geldiğinde başta liberal kesim olmak üzere genel sağın desteğini almıştı. Fakat daha sonra basın ve yayında sansürle başlayan baskıcı tutumu, seçim sisteminde kendi partisine yarayan düzenlemeler getirme ve en sonunda Faşist Parti dışındaki partileri kapatmaya kadar vardı. 
            Mussolini hayalperest bir liderdi. Gücü ve yetenekleri hayalleri ile örtüşmüyordu. İtalya'yı “Yeni Roma” yapma, eski Roma İmparatorluğunu canlandırma hevesi uğruna ülkeyi yıkıma ve felakete sürükledi. Ki bu bütün kendini bilmezlerin başına gelmiştir. Unutmayalım zamanında sen Yeni Bizans'sın diye gazlanarak Anadolu'ya sürülen Yunanlılar da ağır bedel ödemişti. 
(Mussolini ve Hitler)
image
              Tüm bu ihtirasları onu İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya yanında savaşa katılmaya zorladı. Beceriksiz İtalyan ordusunun da süreci hızlandırmasıyla bu savaş kaybedildi (“Dünyanın en kötü askeri Avusturyalılar'dır.Onlar da zaferi tadabilsin diye Tanrı İtalyanları yaratmıştır” diyen Napolyon'u analım).  Üstelik İtalyan ordusu kolay lokma olarak görülen zayıf Yunanistan'a girmiş ve İtalyan tankları eşekli Yunan komandolarınca bozguna uğratılmıştı. Aynı şekilde Kuzey Afrika cephesinde İtalyanlar İngiliz ordusu karşısında o kadar komik durumlara düştü ki, Almanya kendi savaşını bırakıp Rommel ve Afrika Kolordusu'nu Kuzey Afrika'ya göndermek ve dağılan cepheyi toparlamak zorunda kaldı. Aynı şekilde Yunan direnişi de Alman saldırısı ile kırılabildi. 
                1943'de müttefiklerin İtalya'ya asker çıkarması, Mussolini için kaçınılmaz sonun yaklaştığının göstergesiydi. İtalya Kralı onu görevden aldı. Daha sonra Mussolini bizzat Hitler'in emri ile, Otto Skorzeny komutasındaki bir Fallschirmjager birliği tarafından filmlere, kitaplara konu olabilecek bir operasyonla kurtarıldı. Bir süre Alman topraklarında Hitler himayesinde kaldı. 
(Fallschirmjager üstün silahlar ile donatılmış, çok iyi eğitilmiş Alman paraşütçü birlikleridir ve hava indirme birliği fikrinin ilk temsilcisidir. Bu elit birlikler savaş boyunca imkansız olarak görülen birçok operasyona imza attılar. Yunanistan'ın işgali sırasında özellikle Girit'te tank desteği ve ağır anti-tank silahları olmaksızın İngiliz zırhlılarıyla mücadele edebildiler. Fakat bu savaşta verdikleri kayıplar nedeniyle özel operasyonlar dışında bir daha büyük bir savaşta hava indirme birliği olarak kullanılmadılar) 
image
             
                Daha sonra Alman işgali altındaki Kuzey İtalya'ya dönerek kukla bir devlet ilan etti. Bu süreç boyunca bölgede Alman işgal kuvvetlerinin ayak işlerini yürüttü. 
               1945 yılında ise suyu iyice ısınmıştı. Canının derdine düşen Almanlar da eski müttefiki yüzüstü bırakmıştı. Kimsesi kalmayan Mussolini İspanya'ya kaçmayı düşündü. Yolda İtalyan partizanlar ile girdiği ilk çatışmadan sağ çıksa da, aracı yine partizanlar tarafından Como Gölü yakınlarında durduruldu. Aracın içinde battaniyeye sarılmış saklanırken bulunan Mussolini, “sarhoşun biri” diye geçiştirilmeye çalışılsa da arama yapanlarca hemen tanındı ve yakalandı. Getirildiği bir çiftlik evinde bir gün sonra metresi ile birlikte vurularak idam edildi. 
             Mussolini, metresi ve yandaşlarının cesetleri daha sonra Milano'da bulunan Loreto Meydanında baş aşağı sallandırıldı, yıllarca adını haykıran halkın aşağılamaları ve küfürleri arasında cesedi tekmelendi, linç edildi ve üzerine tükürüldü. 
(İtalya'da diktatöre dönüştükten sonra kullandığı lakap ile “Duce” yani liderin düştüğü son durum, soldan ikinci sırada Mussolini.) 
image

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder