İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Son

            Fimlerin genelinde dünyamızın sonu ya uzaylıların elinden ya zombilerden, olmadı gök taşlarından oluyor. Gerçi bizim de aklımıza ilk gelenler yine bunlar olur sanırım. 
            Acaba neden böyle? Elbette boşlukta dolaşan bir gök taşının gelip bizi bulma ihtimali var. Yahut bir kara delik tarafından yutulabiliriz belki bilmiyorum. Gök taşları açısından düşünürsek hesaplanabilir bir tehdit. Çarpmadan çok önce fark edilebilir. Belki önlemler alınabilir, etkilenecek bölgeler boşaltılabilir ya da insanlığın en büyük vurucu gücü olan nükleer ve hidrojen bombaları kullanılabilir. Bilmiyorum. 
            Oysa üzerinde oturduğumuz bir şey tüm bunlardan daha ölümcül ve sinsi. Süper volkanlardan bahsediyorum. Toba Gölü ya da Yellowstone'da olanlar gibi. Ki bilinenler bunlar. Bu devasa yanardağlar patladıkları bölgede alışık olduğumuz konili yanardağ şekli yerine çöküntü, kaldera ve göller oluşturuyorlar. Sanırım herhangi bir önlem alma şansımız yok bu büyük doğa olayına karşı. Toba bölgesindeki patlamadan sonra insan nüfusunun birkaç bine kadar düştüğüne inanılıyor. Herhalde olayın büyüklüğüne ilişkin bir fikir veriyordur. Ayrıca Yellowstone'da bulunan süper volkanın patlama tarihi tahmin edilen zamanı oldukça geçmiş durumda sanırım. En azından bir ara öyle bir yazı okumuştum gibi hatırlıyorum. Ayrıca o yazıda patlamanın çok yakın zamanda gerçekleşebileceğine dair öngörüler vardı. Tabi bu çok yakın zaman olayını dünya açısından düşünmek gerekir. Ki bunu yaptığımızda insanlığın ortaya çıkışından bu yana geçen zaman 24 saat içerisinde saniyeler gibi kalacaktır. Yani 3-5 bin yıl içerisinde bile olabilir demek oluyor bu, yakın zaman ile belirtilen şey bu.
          Bu süper volkan patladığında yakın çevre nasıl etkilenecek? Ölçüsüz depremler ve tsunamiler nereleri ne kadar etkileyecek? Atmosferin durumu ne olacak? Dünya etrafını kaplayan toz ve duman yüzünden yıllarca güneş ışığı alamamamızın sonuçları neler olacak?  Bunlar gibi bir sürü soru var aklımda. Hayatta kalan bir avuç insan modern buzul çağını yaşayacak sanırım. Devasa bir bombanın üzerinde otururken uzaylılar tarafından yok edileceğimizi düşünmek çok garip değil mi? 

2 yorum:

  1. ısparta'da ki gölcük'te bir süper volkan olabilecek kapasite varmış.umarım patladığını görmeyiz.
    blogunu yeni keşfettim.keyifle okumaktayım...

    YanıtlaSil