İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Klasik Su Üstü Savaş Gemileri

              İkinci Dünya Savaşı, bildiğimiz anlamda su üstü savaş gemisi çağının kapandığını gösteren olaylarla doludur. Örneğin denizde yenilmez, sarsılmaz bir şövalye gibi endam eden ve Britanya donanmasının bayrak gemisi HMS Hood'u zorlanmadan sulara gömen DKM Bismarck'ın ufak tefek bir Swordfish uçağı tarafından batırılması gibi. 
(Altta DKM Bismarck'ı vuran uçakla aynı model bir Fairey Swordfish II. 2.Dünya Savaşı için bile geri bir uçaktı)  
image
             
               Bu olay dev toplara sahip devasa savaş gemilerinin (Battleship) uçaklar tarafından çok ucuz ve kolay şekilde batırılabildiğini göstermiştir. Üstelik uçak gemilerinin iyiden iyiye donanma envanterlerine katılması sonucu artık ana karalardan uzak açık denizler de gemiler için güvenli alanlar olmaktan çıkmış ve uçak tehdidi oralarda da baş göstermiştir. 
(DKM Bismarck dönemin en güçlü gemilerinden biriydi. Özellikle Hood'un batışından sonra tüm Royal Navy (Britanya Kraliyet Donanması) Bismarck'ı batırabilmek için seferber edilmiş fakat geminin dümen tertibatını bozan ölümcül darbeyi Swordfish uçağı vurmuştur) 
image
              Bismarck dümeninden aldığı yaradan sonra yakıt kaybının da etkisiyle Royal Navy tarafından kısa sürede yakalanmış ve ateş edemez duruma geldikten sonra çok yakından ateş altına alınmıştır. Geminin çoğu oldukça yakın mesafeden gelen 800'ün üzerinde top darbesi almasına karşın batmadığı ve en sonunda gemiyi terk eden mürettebatı tarafından su aldırılarak batırıldığı enkazı üzerinde yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Sanırım geminin dayanıklılığını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bir gösterge bu. Kesinlikle üstün bir zırha sahipti. 
               Aynı şekilde dönemin efsane gemilerinden birisi de yine Yamato sınıfı Japon gemilerinden Yamato'dur. Bu sınıf üç gemiye Japonlar şerefli bölgelerinin adları olan Yamato, Musashi ve Shinano ismini vermişlerdir. Bu gemilerin yapım nedeni daha çok ABD'nin Panama Kanalı sınırlamasından dolayı Pasifik'e çıkarabilecekleri en büyük geminin 52 bin ton civarında olabileceği inancına dayanıyordu. Bu dev gemilerle Pasifik'e çıkacak ABD gemilerine üstünlük sağlanacağı inancına sahiplerdi. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi uçakların oynayacağı rolü iyi tartamadılar. Bu 460mm'lik toplar taşıyan 73 bin tonluk, 260 metre uzunluğundaki dev gemi son görevine Okinawa çarpışmaları kapsamında çıktı. Beraberinde başka küçük destroyerler ile çıktığı bu görev aslında bir kamikaze göreviydi çünkü gemiye sadece Okinawa Adası'na ulaşabilecek kadar yakıt konulmuştu. Yani dönme ihtimali yoktu. Üstelik bir top platformu olan bu gemi havadan gelebilecek tehditlere karşı korumasızdı. Yine de sahip olduğu ve yer yer 650mm'ye ulaşan korkunç zırhı sayesinde ABD donanmasını oyalayabileceği düşünülüyordu. Nitekim Okinawa'ya ulaşamadan Amerikan uçak gemilerinden kalkan uçaklar tarafından bombalanarak batırıldı. 
(Altta dev gövdesi ile Yamato) 
image
                Dikkat çekici güzel gemilerden bahsederken Iowa sınıfı gemileri atlamak mümkün değil. Örneğin bu sınıfın en önemli temsilcisi USS Missouri ABD'nin inşa ettiği son klasik savaş gemisidir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra modernize edilen ve üzerine Tomahawk ve Harpoon gibi yeni sistemler entegre edilen gemi 1992'ye değin hizmet vermeye devam etti. 
(USS Missouri)
image
            Geminin tarihi önemi katıldığı savaşlardan ötedir. Örneğin Japonya'nın teslimiyet anlaşması da bu gemi üzerinde imzalanmıştır.  Burada bir parantez açalım. Geminin Türkiye açısından ayrı bir önemi de, 1946'da hayatını kaybeden Washington Büyükelçi'miz Mehmet Münir Ertegün'ün cenazesini Türkiye'ye getirmesidir. Birçok uzman Soğuk Savaşı başlatan hamlelerden birinin bu olduğunu söyler. Ferdinand suikasti-Büyük Savaş ilişkisi gibi bir göstermelik sebep diyebiliriz. Fakat güçlü bir boy gösterme olduğu şüphe götürmez.
(Iowa sınıfı geminin ateş gücü) 
image

                 Gemi şu anda müze olarak kullanılıyor ve ziyaretçiler geminin her yerini gezebilme imkanına sahip. 11 savaş yıldızına sahip bu veteran bir gün kesinlikle görülmeli bence. Şu an savaş için sembolik önem taşıyan Pearl Harbor'da demirli bulunan gemi Japon bombardımanında batan Arizona ile karşı karşıya bakacak şekilde duruyor. Sanki savaş seninle başladı benimle bitti der gibi. 
(Altta Pearl Harbor'da demirli bulunan USS Missouri, karşısında bulunan platformun altında Arizona zırhlısı yatmakta.)
image

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder