İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

İnce Kırmızı Hat / Thin Red Line

            Bu isimle çekilmiş bir Holywood filmi de vardı. II.Dünya Savaşı konuluydu ve kadrosunda John Travolta, Georghe Clooney ve Sean Penn gibi isimler vardı yanlış hatırlamıyorsam. Ayrıca thin red line kavramı hala commonwealth ülkelerinin korunması anlamında, Britanya Ordusu tarafından kullanılır. 
             Üstelik bu deyiş bugün yine insanlığın gündeminde olan Kırım'da, bizim de dahil olduğumuz tarihi bir olayın içerisinde ortaya çıkmıştı. Rus ve Osmanlı İmparatorluklarının, Osmanlı toprakları içerisindeki Ortodoksların Rus himayesine alınması meselesi ile başlayan sürtüşmesi, İstanbul'un bunu reddetmesi sonucu sıcak savaşa dönüşmüştü. Eflak ve Boğdan'ın Rus işgaline uğraması, dolayısıyla boğazları da tehlikeye düşürmüş; bu noktaları yumuşak karnı kabul eden Britanya'nın ve Fransa'nın dikkati hemen bu savaşa yönelmişti. 
             Britanya Rus tehdidini boğazlardan ve dolayısıyla Hindistan'a giden yollarından uzak tutmak istiyordu, Fransa ise o dönem Osmanlı toprağı olan Filistin ve çevresini Rusya ile paylaşamadığı için bu savaşa girecekti. Sonuçta Britanya-Fransa-Osmanlı İmparatorluklarından oluşan birleşik güçler Kırım'a çıkarak Sivastopol Limanı'na saldırdı. Bu savaş sırasında pek çok önemli çatışma yaşanmıştır. Filmlere bile konu olan “charge of the light brigade”, hafif süvari alayının hücumu gibi. 
               İşte bu çatışmalardan biri de Rus ağır süvarileri ile Britanya 93.Piyade Alayı (İskoç-Highlanders) arasında geçti. Önceki muharebeyi kazanıp İngiliz merkez üssünün yolunu açan Rus süvarisi ile üs arasında kalan tek kuvvet 93. Alay ve çok az sayıda Royal Marines ile Osmanlı askeri idi. Üstelik İngiliz merkezinin top ateşine tutulması sonucu oradaki birliklerde ciddi dağılma belirtileri vardı. 2000 civarındaki askerini kendilerine direk saldıran 3500 Rus ağır süvarisi önüne 3 sıra halinde dizen Colin Campbell, onlara her ne olursa olsun yerlerinden ayrılmamalarını emretmişti. Askerler altlarındaki kiltlerin üzerine giydikleri kırmızı ceketler nedeniyle uzaktan bakıldığında ince kırmızı bir çizgi gibi görünüyorlardı.
(93.Alay'ın Rus süvari hücumuna karşı duruşunu gösteren tablo. Kilt ve kırmızı ceketleri ile İskoç askerler.) 
image

              Sonuçta ağır süvari tarafından kıyma yapılma riskine rağmen düşmana sırayla üç sıra da ateş etti. Aslında süvariler çok kayıp vermemiş olsa bile, Rus komutan çekilme emaresi göstermeyen birlik ile yakın temasa girmeye cesaret edemedi ve geri çekildi. Bu çatışma sonucunda William H Russell'ın “thin red streak tipped with a line of steel” diye tanımladığı birlik, thin red line kavramının doğmasını sağladı ve özellikle İngiliz kamuoyunda bir sembol haline geldi. O dönem Britanya Ordusunun savaş alanlarındaki soğukkanlılığı bu kavram ile betimlendi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder