İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Yıldız Tahkimatı

       Böyle şehir fotoğrafları paylaşılıp ne kadar güzel düzenlemişler gibi yorumlar yapıldığını gördüm. Hatta Davud yıldızına (İsrail bayrağı)  benzetenler bile var.
image

            Bu yapı bir yıldız tahkimatından başka bir şey değil. Tam merkezde yıldız biçiminde inşa edilmiş bir kale ve onu çevreleyen ek tabyalar artı hendekler ile 15 ila 16. yüzyıldan itibaren Avrupa'nın favori savunma yapısıdır. 
             Savunmacıları bu pahalı ve sağlam mühendislik isteyen yapının geliştirilmesine iten şey tabi ki topların başat kuşatma silahı haline gelmesidir. Topların yıktığı düz surlara hücum eden askerlere onlar yıkılan bölgeye iyice yaklaşana kadar ok ve tüfek ateşi açılabilmekteydi. Oysa birbirinin top ve tüfek menzili içerisine giren yıldız surlar sayesinde kuşatıcı askerler yıkılan bölgeye hücum ederken sağ ve soldan ateş altına alınmaya devam edilebiliyordu. Ki hem sivri uçları hem de eğimli yapıları sebebiyle yıldız surlar top ateşine karşı çok daha dayanıklıydılar ve yıkılmaları zordu. Düz duvara çarpan bir top mermisinin etkisi ile eğimli bir duvara çarpıp seken yahut hızını kaybeden bir merminin etkisi elbette bir değildi. Üstelik yıldız surların uç kısımlarına yerleştirilen savunma topçusu sayesinde çoğu zaman kuşatıcı topların kaleyi menzillerine alacak şekilde ona yaklaşmaları da mümkün olmuyordu. 
(Altta görüldüğü gibi yıldız kalelerin farklı şekillerde fakat aynı mantıkta işleyen birçok varyasyonu vardır. Bu tahkimat yeniliği Akdeniz'de ve Avrupa'da Türk ilerleyişini durduran önemli gelişmelerden biri sayılır.)
image

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder