İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Sanayi

           İkinci Dünya Savaşı’nda Japon askerleri amansızca savaştı. İmparatorlarına dini bir bağlılık duyuyorlardı ve asla çekilmediler. Tüm cephanesi biten piyade, süngüsünü takarak yahut kılıcını çekerek banzai saldırısı yapıyordu. Japon pilotlar ölüm pahasına Amerikan gemilerinin hayati noktalarına dalışlarla kamikaze saldırıları gerçekleştiriyor ve tarihin ilk güdümlü akıllı bombalarına dönüşüyordu.
           Lakin bu tutku bile sanayiye yenilmekten kurtulamadı. Savaşın kızıştığı dönemde Amerikan sanayisi yılda yüz bin uçak üretme kapasitesine ulaşmıştı. Japonlar ise tüm savaş yılları boyunca toplam yetmiş bin tane üretebilmişti. Savaşın son yılına bile gelinmeden ABD sadece Pasifik’e 100 uçak gemisi indirdi. Bu Japon gemilerinin 4 katına tekabül  etmekteydi.
         Karada da durum değişmiyor. Almanların üstün teknolojiye sahip Tiger tanklarının onları kurtaramamasının sebebi oldukça basit. Onlar bu tanklardan savaş boyunca birkaç bin adet üretebilirken, ABD savaşa elli binin üzerinde M4 Sherman tankı sürmüştü. 
         Böyle bir üretim kapasitesine karşı savaş kazanabilmek ona denk hale gelene kadar mümkün görünebilir mi insana? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder