İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

Silah Alımı Savaş Çığırtkanlığı mıdır? Dehşet Dengesi

               Günümüzde, özellikle gelişmiş ülkelerde vergi mükelleflerinin en çok canını sıkan konu, ordulara ayrılan dev bütçelerdir. Ülkemizde vergi ödeyen insanlar Avrupa'da ki mükellefler kadar bilinçli olmasa da, sık sık falanca orduya harcanan bir yıllık para ile dünya şu kadar süre doyardı gibi paylaşımlarla konuya değindiklerini görebiliriz.

              Genel tepki, bu kadar silaha neden ihtiyaç duyulduğu, zaten savaşılmayacak ise neden silah alındığı üzerinedir. Peki gerçekten savaşma arzumuzun olmamasından dolayı mı savaşmıyoruz? Bugün bir dünya savaşı çıkmamasının nedeni barışçıllığımız mı? Yoksa alınan tüm bu silahlar bir caydırıcılık mı yaratıyor?

               Bence mükemmel ve yeterli ordu, savaşmaya ihtiyaç duymayan ordudur. Evet ülkeler bu nedenle silah almaktadır. Örneğin hiçbir ülke kullanma amacıyla atom bombası edinmez. Bu stratejik bir hamledir. İki tarafta da atom bombası varsa, taraflardan hiçbiri, iki tarafı da yıkıma uğratacak böyle bir silahı kullanma kararını veremez. Örnekleyecek olursak, ABD'de atom bombası var, Japonya'da yok. ABD atom bombasını düşünmeden Hiroşima ve Nagazaki'ye atar. ABD'de atom bombası var, Sovyetler'de atom bombası var, ABD de Sovyetler de fırlatma düğmesine basmayı aklından geçirmez.
 
            Birçok teorisyen, Soğuk Savaş'ın sıcak savaşa dönüşmemesinin sebebini iki tarafın elindeki sayısız atom bombasına bağlamaktadır. Bu teori genel olarak dehşet dengesi olarak adlandırılır. 

               Kitle imha silahları dışında diğer ordu silahları açısından da bu böyledir. Örneğin Türkiye F-35 ihalesine herhangi bir örgütle yahut komşuları ile savaşmak için girmemektedir. Bu uçak alımlarının sebebi, olası tehditler ile dengeyi muhafaza etmek ve savaş çıkmasına engel olacak caydırıcılığı kazanmaktır. Ne yazık ki bu harcamalar yapılmadığı takdirde, verebileceği zararın misliyle karşılığının kendisine verilemeyeceğini düşünen taraflar savaştan kaçınmayacaktır. İronik ancak, barışı korumak için dünyanın bulduğu en iyi çözüm silahlanmaktır. Doğru mu değil mi, tartışmamız bu değil. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder