İzleyiciler

10 Eylül 2015 Perşembe

               Uzun zamandır genel anlamda milletlerin var olmadığına dair tartışmalar yapılıyor. Yani bildiğimiz anlamda Türk, Cermen gibi kan gruplarından bahsediyorum. Genellikle yanlış yapılarak genetik incelemeler referans gösteriliyor bu konularda. Aynı zamanda eski yazıt/kaynaklarda bu gibi tanımlara rastlanılmaması keza. 
              Fakat burada biraz da o dönem kabile ve klanların kendilerini nasıl tanımladıklarına bakmak gerekiyor. Örneğin bir Cermen kavmi olan Saksonlar'ın adlarını seax adı verilen bir bıçak türünden aldıkları düşünülüyor. Aynı bölgede yaşayan Sakson, Töton ve Gotlar gibi klanları, tarih içerisinde birleşerek oluşturdukları Cermen kimliği altında incelememize nesi engel teşkil ediyor bunun? 
             Türkler açısından da diğer milletler açısından da işin doğası bu bence. Zira en çok tartışılan şey Türk varlığı bu konuda. Hatta Orta Asya'dan gelişin çok az olduğu, bir grup savaşçı Türk'ün Anadolu coğrafyasını fethettiği ve yönetici sınıfı oluşturarak halkı zamanla asimile ettiği ileri sürülüyor. Gerçek anlamda Anadolu'nun Türkleşmesi bu şekilde açıklanıyor son yıllarda. Benim kafamda bazı soru işaretleri oluşturuyor bu durum. 
              Göçebe bir kavim, binlerce yıllık medeniyet beşiği ve yerleşik yaşam düzenine geçmiş ileri bir coğrafyayı nasıl asimile edebilir? Üstelik o dönem Anadolu'nun nüfusunun 12-13 milyon civarı olduğu iddia ediliyor. Tarihte Çin'i işgal eden göçebeler için de, Mısır'a giderek azınlık hükmüne dayalı Memlükler'i (Devlet-i Etrak = Türk Devleti) kuran Türkler için de sonuç yerel halkın içerisinde asimile olmak olmuştur. Mantıklı olan da budur zaten. 
             Sadece bizde değil. İşte Kiev Knezliği özelinde hakimiyeti başlatan Viking kavimleri (ki bu knezlik Rus-Ukrayna devletlerinin atasıdır) zamanla yerli Slav halkların arasında eriyip gitmiştir. Dolayısıyla küçük bir grubun gelip sayıca çok kalabalık grupları asimile etmesi, dilini ve kültürünü mükemmel şekilde öğretmesi fikri bana mantıklı gelmiyor. 
             Bunun dışında milletlerin saflık taşımadığı hususunda tartışmaya zaten gerek yok. Fakat sırf bu unsurun durumu bu diye tarih içerisinde oluşmuş millet kavramını yok saymak da abesle iştigal gibi geliyor bana. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder